Bual Bicara Muslimah- Buyutuna Fi Ramadhan

 

Pada 20 Jun 2015 bersamaan dengan 3 Ramadhan 1436H, Bahagian Nisa’ WAMY Malaysia telah menganjurkan program Bual Bicara Muslimah siri kedua dengan topik Buyutuna Fi Ramadhan. Topik yang dipilih adalah bersempena bulan Ramadhan al-Mubarak yang selama ini dinanti oleh sekalian umat Islam di seluruh dunia telah pun tiba. Program ini dihadiri oleh pelajar dan orang awam seramai 22 orang dan diadakan di Masjid Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi.

 

Program Buyutuna Fi Ramadhan ini merupakan program kedua yang diadakan di bawah program besar Bual Bicara Muslimah (BBM) 2015. Program pertama yakni Adam & Hawa, Di Mana Batasnya telah diadakan pada 7 Februari 2015 di Surau Nurul Iman Taman Koperasi Cuepacs Kajang yang mengupas tentang ikhtilat (pergaulan) antara lelaki dan perempuan. Dengan tujuan memberi kefahaman yang lebih mendalam tentang topik atau isu yang dipilih, program BBM 2 ini memilih untuk mengetengahkan topik tentang persediaan menjelang Ramadhan yang mulia.

 

Dari Abu Hurairah RA, ia berkata, Rasulullah SAW memberi kabar gembira kepada para sahabatnya dengan bersabda: “Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, bulan yang diberkahi. Allah SWT mewajibkan kepadamu puasa di dalamnya; pada bulan ini pintu-pintu surga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup dan para setan dibelenggu; juga terdapat dalam bulan ini malam yang lebih baik dari seribu bulan, barangsiapa yang tidak memperoleh kebaikannya, maka ia tidak memperoleh apa-apa.” (HR Ahmad dan Nasai)

 

Begitulah keistimewaan bulan Ramadhan yang sangat tinggi nilainya buat yang ingin menghargai dan memahami. Atas dasar inilah, pihak NISA WAMY Malaysia menganjurkan program ‘Buyutina Fi Ramadhan’ untuk menyemarakkan lagi semangat dan kegembiraan menjelang Ramadhan. Semoga penganjuran program ini akan membantu para peserta untuk bersedia menghadapi Ramadhan dengan pengisian ilmu yang menarik dan bermanfaat daripada para panelis.

photo1

photo2

photo8

photo9

photo4

 

Nisa’ WAMY

1/7/2015

 

#laálakumtattaqun

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment